Otres Beach & paratiisirantojen evoluutio

Utuinen unelma täydellisen koskemattomasta puuterihiekkarantsusta siintää varmasti miltei jokaisen reppureissaajan mielessä. Kambodzhan rannikolla Sihanoukvillessä voi tallustella pitkin rantaviivaa läpi koko paratiisibiitsien evoluution. Aina koskemattomilta hietikoilta hippirantsun kautta turistipossuhelvettiin asti.

Sihanoukvillen rannikolta löytyy kymmeniä kilometreja häikäisevän valkoista hiekkarantaa. Vesi on täydellisen turkoosia ja paratiisisaaret kimmeltävät horisontissa. Kookospähkinä vaan auki, pilli sisään ja relaksoitumaan. 

Se kuinka hyvin tämä utopia toimii, riippuu hyvin paljon siitä missä vaiheessa rantsujen vääjäämätöntä evoluutiokehitystä ollaan menossa. Taustatyö ja armoton googlaus kannattaa tehdä huolella ideaalirantapaikkaa valitessa. Pitkän pähkäilyn jälkeen me valitsimme Otres Beachin, joka sijoittuu unelmarantojen evoluutiossa noin puolivälin paikkeille. 

Sympaattisella rantapätkällä on muutama tusina paikallisten perheiden tai expattien pitämiä majataloja ja ravintoloita. Kaikki tuntevat toisensa ja yhteisöllinen fiilis on vahva. Jos majatalon suihkut on rikki, ohjataan naapurin vesikloseteille jne. Missään vaiheessa ei tule kusetuksen makua, vaan homma toimii hyväntahtoisella ja lämpimällä mentaliteetilla. 

Juteltuamme majatalojen omistajien kanssa selviää kuitenkin, että Otres Beachin tulevaisuus ei näytä kovin ruusuiselta. "Annan Otres Beachille pari vuotta aikaa ennen kuin kansainväliset liikemiehet ostavat tontit ja turistikeitaiden rakentaminen alkaa", toteaa lakonisesti paikallista hippitoria, Otres Marketia järjestävä Dave. 

Bungalovinpitäjien puheiden mukaan Kambodzhan valtio myy maata auliisti kenelle tahansa jolla on rahaa siinä toivossa, että paikalle rakennettaisiin kansainvälisen tason lomakeitaita. Kansainväliset sijoittajat vievät tietenkin sitten fyffet mennessään ja paikallisille jää käsikorujen ja hierontapalveluiden myynti aurinkotuoleissa röhnöttäville punottaville turistipossuille. 

Turistibiitsien evoluutio toimii siis näin: alussa on jumalattoman kaunis rantapätkä, jonne satunnaiset ristiretkeilijät laskevat rinkkansa ja viihtyessään kauemmin pystyttävät paikallisten ihmisten kanssa persoonallisen viehättävän ravintolan tai majatalon. Sanan kiiriessä mestoille ripottelee lisää travellereita ja jossain vaiheessa myös Lonely Planetin vakooja. Seuraavaksi rantabungaloveja ilmestyy rantaan kuin merimakkaroita myrskyn jälkeen, mutta homma pysyy vielä sympaattisena. Otres Beach on nyt tässä tilassa. 

Tästä eteenpäin hommat menevätkin päin helvettiä. Valtio myy hädissään ja nopean mammonan kiilto silmissään rantsut rahamiehille ja -naisille, jotka rakentavat biitsit täyteen identtisen karmeita muovituolikeitaita, jotka houkuttelevat makaronilaatikkomatkailijat ja känniristeilyn ystävät mestoille. Peli on menetetty. Näin on jo käynyt Sihanoukvillessä Otres Beachistä seuraavalle Occheuteal Beachille. 

Homma pistää suuremmalla skaalalla vihaksi. Varsinkin kun etsimällä niitä omia unelmabiitsejä sitä samalla tallaa polkua valmiiksi rantarosvoille, jotka rahanahneudessaan muuttavat kaiken kauniin kakkapökäleiksi.

Tuoreimmat