Onneksi Olkhoon

Ihan aluksi haluamme pahoitella suuresti otsikon sanaseppoilua, mutta Olkhoon menneeksi. Naseva sanaleikki viittaa siis soijasuikaleen muotoiseen Olkhon-saareen, joka sijaitsee keskellä maailman suurinta ja syvintä makeaa järveä, Baikalia. Otimme suunnaksi tämän Siperian kaukaisimman perukan ja lähdimme koruttomaksi ja jylhänkauniiksi osoittautuneelle saarelle erakoitumaan ja nauttimaan rauhasta. 

Off season -aikaan matkustamisessa on hyvät ja huonot puolensa. Jos tykkää diggailla fiilistä omassa rauhassa ilman joka puolella napsuvia kameroita ja tasaisena virtana saapuvia turistibusseja, suosittelemme välttämään sesonkireissausta. Jos taas tavoitteena on osallistua mahdollisimman moniin hostellikreisibileisiin, ei kannata lähteä matkaan silloin, kun mittari vajoaa 30 pakkasasteen puolelle. Varsinkin luontokohteissa väenpaljous saattaa pistää vihaksi ja tuhota neitseellisen kokemuksen perinpohjaisesti. Pistokeikkamme Olkhon-saarelle osuikin otolliseen aikaan. 

Majotuimme saaren keskellä sijaitsevassa isoimmassa (käytännössä ainoassa) asuinkeskittymässä, Khuzirissa. Vanhat länkkärileffat mieleen tuovan aavekaupungin kaduilla näytti asustavan lähinnä koiria ja lehmiä. Suuntasimmekin päiväksi saaren pohjoiskärkeen, jossa vallitsi sama väestörakenne, mutta koirien ja karjan lisäksi joka puolella avautuivat sydämen pysäyttävät, elämää suuremmat maisemat. Näitä tajunnan räjäyttäviä näkymiä pällistelemään saapuukin kesän aikana virallisen tiedon mukaan noin 30 000 elämysmatkailijaa. Yliluonnolliset maastoajotaidot omaavalta autokuskiltamme saimme kuitenkin tietää, että luku on oikeasti lähempänä 100 000 reissaajaa. Talvipakkasilla ei mestoilla ollut kuitenkaan kuin pari hassua reppureissaajaa, joista suurin osa oli majoittunut Venäjän entisen pingismestarin Nikitan hostelliin. Sama herra on myös suurelta osin vastuussa Olkhon-saaren noususta Baikal-järven ykköskohteeksi. Eikä ihme, sillä pikkiriikkistä tonttukylää muistuttava majatalo on kaikin puolin sympaattinen paikka.

Oman reissumme tähtihetket koostuivat pysäyttävien maisemien ihastelun lisäksi muun muassa jännännäköisten jääkalikoiden kanssa leikkimisestä. Kuten kuvista näkee.

Tuoreimmat