Korruptioviisumit kouraan Kambodzhassa

Suomalaisen Thaimaan kävijän ei lomalle lähtiessään tarvitse käyttää aikaa thaikkuviisumin säätämiseen.  Jos taskussa on meno-paluulippu, ei muuta kun hyppää koneeseen ja karauttaa lämpöön. Eri homma on, jos meinaa ylittää rajan maateitse, josta jo aikaisemmin avauduimme. Me suoritimme hyvin mielenkiintoisen viisumirumban Kambodzhan pääkaupungissa Phnom Penhissä.

Jos Thaimaahan haluaa matkustaa ylittämällä rajan maateitse ja tarkoituksena on reissata yli 15 päivää, on viisumin hommaaminen etukäteen välttämätöntä, sillä toisin kuin Kambodzhassa ja Laosissa, viisumia ei saa suoraan rajaa ylitettäessä. Viisumin voi kuitenkin hoitaa oppikirjan mukaisesti vaikka Phnom Penhissä sijaitsevassa Thaimaan suurlähetystössä. Silloinkin vaatimuksena kuitenkin on, että paluulennot ja maastapoistumissuunnitelma pitää olla tiedossa. Meillä ei ollut tässä vaiheessa kumpaakaan, joten homma muuttui mielenkiintoiseksi.

Thaimaan suurlähetystön edessä on pieni koppi jossa asustaa herra, joka osoittautui snadisti epäilyttäväksi vartijan, vahtimestarin ja matkatoimistovirkailijan sekasikiöksi. Alustavana suunnitelmamme oli marssia suurlähetystöön sisään ja keplotella thaiviisumit uskomattoman kehittyneiden verbaalisten lahjojemme avulla. Tuhoon tuomittu juonemme olisi tyssänyt mitä luultavimmin "visa runeihin" kyllästynyttä, tiukentunutta maahantulopolitiikkaa vaalivien viisumivirkailijoiden kielteiseen päätökseen alta aikayksikön.

Emme kuitenkaan ehtineet astua edes suurlähetystön ovesta sisään, kun vartijamies jo singahti kopista ulos ja vaati passejamme. Tilanne olisi ollut vähintääkin epäilyttävä, ellei mieleen olisi pulpahtanut jostain travelfoorumilta sivusilmällä luettu postaus Thai-suurlähetystön liepeillä toimivasta hieman epävirallisemmasta ja luovemmasta viisumipalvelusta. Punnittuamme hetken vaihtoehtojamme - virallisin tein todennäköinen kielteinen viisumipäätös vajaan matkasuunnitelman ansiosta vs. passit ja rahat kääntävä hämärä koppimies - annoimme asian koppiherran hoidettavaksi.

Ei muuta kun passit ja passikuvat epäilyttävälle herralle, tukku rahaa kouraan ja vaihtarina ryppyinen paperilappu, jossa ukkelin puhelinnumero. Viisumit hän lupasi hoitaa muutamassa päivässä ilman hostelli- tai lentovarauksia, sivuuttaen näin kaikki viisumihakua normaalisti jarruttavat byrokratiakoukerot. Komissiona kymmenisen dollaria, joka mitä luultavimmin jaetaan sitten kyseisen vartijan ja suurlähetystön tai sen työntekijän kesken. Jätimme korruptiokoneiston raksuttamaan ja suuntasimme Sihanoukvillen biitseille.

Parin päivän jännittämisen jälkeen palasimme rikospaikalle ja huomasimme, että olimme hukanneet vaihtokaupan ainoan todisteen, eli sen ryppyisen ruutupaprun. Kopissa odotti kuitenkin rynkky kourassa virkapukuun sonnustautunut virallisemman näköinen jamppa, joka hetken kiusoiteltuaan ja olkia kohoteltuaan löysi kuin löysikin passimme takataskustaan ja ojensi ne takaisin vastentahtoisesti. Huh!

Viisumirumba sujuu luovemman kaavan mukaan mitä luultavimmin sen takia, että Thaimaan expatit käyvät viisumijuoksurundilla usein myös Phnom Penhissä. Emme välttämättä suosittele tätä tapaa, mutta jos viisumikriteerit eivät täysin kohdaltanne täyty, niin koppimies is the way to go!

Tuoreimmat